divendres, 6 de febrer del 2009

La nouvelle vague

La nouvelle vague o nova ola, 1958-1965,volia anteposar el cinema d'autor enfront el cinema de qualité (comercial). S'inspirarien en els clàssics ( Hawks, Ford, Hitchcock...)i en el neorrealisme italià social.
Nova manera d'abordar el llenguatge cinematogràfic. Partiran els diferents cineastes d'una postura més intelectual i artística.
Dins aquest grup de cineastes francesos trobem a François Truffaut, Jean-Luc Godard, Claude Chabrol i Alain Resnais.

Per molts d'ells el cinema seria una espècie d'autoconeixement personal, rodatges amb camara en ma, fotografia en blanc i negre, interiors amb iluminació indirecte i amb un equip tècnic reduit.

Serà amb l'obra "Los cuatrocientos golpes" de Truffaut, i amb "Hiroshima mon amour" de Resnais, les que despertaran l'atenció del nou fenòmen cinematogràfic.

L'obra "Los cuatrocientos golpes", traducció francesa d'una frase feta "fer les mil i una", té una part autobiogràfica. Es basa en un adolescent parisi, no massa estimat per la seva familia. A poc a poc anirà empitjorant la seva conducta, i la seva propia mare el tancarà en un internat per delincuents, fins el dia que fuig per veure el mar.
Película que fuig de l'efectisme, amb una prodigiosa fotografia, i un repertori de sons urbans admirable. Es planteja el conflicte entre el real i les il.lusions des de l'òptica d'un nen.
Enfront a la rigidesa d'una educació basada en la obediència, Truffaut proposa la voluntat de viure i aprofitar el temps.
Abunden travellings, enquadres de càmara dinàmics i escenaris naturals.
En el cinema de Truffaut no trobem grans efectes visuals, sinó que és interessant per les seves propostes temàtiques.




En el film "Hiroshima mon amour", una jove actriu francesa viatja a Hiroshima per rodar un documental pacifista. Allà passarà la nit amb un home japones que li recordarà l'història d'amor amb un soldat aleman durant la guerra.
Película de memòria i oblit amb la brutalitat de la guerra nuclear com a rerafons.
El film es va rodar durant la guerra freda, en la que el perill de la guerra nuclear era inminent.
Destacam en la película la recreació de la ciutat francesa Nevers, baix l'ocupació alemana durant la segona guerra mundial i la ciutat d'Hiroshima, ciutat en procés de reconstrucció i escenari del primer bombardeig nuclear.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada